Explore "The Kookaburra" by Edward S. Sorenson on Textopian. Read with annotations and highlights.
The Kookaburra (the word is spelled in various ways, such as "Kukuburra," "Gogoburra") forms one of an important quartette that have been associated with Australian literature from its inception, the other three being the Curlew, Mopoke, and Emu. Though the latter is generally regarded as our national bird, the Kookaburra is equally worthy of notice; indeed, it may be said that, in certain parts, at least, it has claimed more interest from bushmen and visitors as one of the world's feathered oddities. Its striking appearance alone commands attention, while its "laugh" is even more remarkable. Forbearance on the part of bushmen has made it fearless, and it is a constant companion at all bush homes. Never very shy, it has always been a conspicuous object to settlers, even apart from its remarkable and irresistible cry. In earlier times it was known as the "Settler's Clock," from a belief that its joyful paeans were vented regularly at morn, noon, and dusk, being quiescent through the heat of the forenoon and the wane of the afternoon. That belief has long been shattered. The Kookaburra laughs just when the fit takes it, particularly when excited, which occurs at any hour during the day. A wounded bird makes a demoniacal row, which will bring all others within hearing into the neighbouring trees, and these at once set up an echoing cackle that is repeated again and again. I have also noticed, when a bird alights alone in a tree, it will generally laugh loudly, repeating at intervals until joined by its mate. A bird in one tree will also answer a brother in an adjacent tree, the refrain being caught up by others in the distance, in the same manner as cockerels will answer one another at night. Again, when two come together on a limb, they express their approval in a "hearty laugh," and when several converge from divers directions, it is mutually accepted as an occasion for general rejoicing.
The Kookaburra is the giant of the kingfishers, more than half of which family belong exclusively to Australia. With the exception of the brilliant blue-and-white, which frequents rivers, creeks, and lagoons, the best known members, unlike the usual order of kingfishers, have no love of the water, and do not live on fish. The blue and white or sacred kingfisher is also known as the Van Dieman's Land Jackass, though it is never seen in Tasmania. The one other well distributed member is the bush kingfisher, which, like the Kookaburra, nests in hollow trees, often miles away from water. It has also a fondness for the wart-like ant nests that are built high up on the trunks of dead trees, into which it pecks a circular hole and lays its eggs. I have often watched these little fellows gamely fighting the huge "goanas" that encroached upon the precious precincts of the nest. It is identical with the mangrove kingfisher of northern and far north-western New South Wales.